Haber

Milli Eğitim Bakanı Özer, Hatay Afet Koordinasyon Merkezi’nde konuştu.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 2022-2023 eğitim öğretim yılının 16 Haziran’da sona ereceğini ve herhangi bir uzatma yapmayacaklarını söyledi.

Özer, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın katılımıyla Hatay Afet Uyum Merkezi’nde yaptığı açıklamada, Türkiye’nin hem ölçek hem de şiddet açısından çok büyük bir zorlukla karşı karşıya olduğunu belirtti.

Devlet ve milletin el ele verdiği bu süreçte çok değerli molalar verildiğini ve verilmeye devam edileceğini belirten Özer, şöyle konuştu:

“Hayatın normalleşmesindeki en değerli etkenlerden biri eğitimin normal akışının sağlanmasıdır. Milli Eğitim Bakanlığı olarak çadırlarla, konteynerlerle, prefabrik okullarla çocuklarımızın bu travmayı atlatmaları için her türlü desteği sağladık. Bölgedeki okulları açmasak da 6 Şubat itibariyle kurduk.Eğitimden çok psikoeğitime ağırlık vererek o çocukların normalleşmesi ve psikolojik dayanıklılıklarının güçlenmesi için her türlü desteği sağladık.”

Bakan Özer, bu ölçekte yaşanan afet nedeniyle 81 ilde 6 Şubat’ta başlaması gereken eğitimi 20 Şubat’a ertelediklerini hatırlattı.

20 Şubat’ta gerekli tedbirleri alarak Elazığ’ın da aralarında bulunduğu 71 ilde eğitim ve öğretime başladıklarını kaydeden Özer, daha sonra bölge illerindeki eğitim binalarının afet ve hasar durumlarına göre illeri 3’e ayırdıklarını hatırlattı. .

1 Mart’ta Kilis, Diyarbakır ve Şanlıurfa’da, 13 Mart’ta Gaziantep, Osmaniye ve Adana’da eğitimin başladığını belirten Özer, depremden en çok etkilenen Malatya, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Hatay ile ilgili şu bilgileri paylaştı:

Yekpare bir anlayışla değil, burada illerimizde okul temelli, ilçe temelli eğitimin başlaması için tüm bakanlarımız, komutanlarımız, milletvekillerimiz, valilerimiz, kaymakamlarımız, il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerimizle kapsamlı bir çalışma yaptık. Türkiye’nin 8 ilçesi, Adıyaman’ın 5 ilçesi, Kahramanmaraş’ın 2 ilçesi ve Hatay’ın 7 ilçesinde eğitime başladık.”

“2022-2023 Eğitim Öğretim Yılı 16 Haziran’da Sona Eriyor”

Mahmut Özer, “Yapılması gereken yapılır” diyerek, toplumdaki hayatın akışının normalleşmesi konusunda hem öğretmenlerin hem de çocukların geri bildirim aldığını bildirdi.

Bugün 4 ilin okulların açıldığı ilçelerinde yaklaşık 201 bin öğrencinin eğitim-öğretim ile buluştuğunu ifade eden Özer, sözlerini şöyle sürdürdü:

“6 Şubat itibariyle 18,5 milyon öğrenciyi eğitim-öğretimle buluşturduk. Kalan öğrencilerimiz bundan sonra Milli Eğitim Bakanlığı olarak açıklama yapmak yerine bu yetkiyi valilerimize vermiş durumda. 2023 eğitim öğretim yılı bitiyor. Herhangi bir uzatma yapmayacağız.Yani bu gecikmelere rağmen 16 Haziran’da eğitime son vereceğiz.Ancak açıklayacağımız zararların tazmini ile ilgili destekleyici eğitim programlarıyla öğrencilerimizi desteklemeye devam edeceğiz. daha sonra yazın.”

Açılmayan ilçelerde kurdukları çadır ve konteynerlerle çocukların eğitimle buluşması için her türlü desteği sağladıklarını ifade eden Özer, bu kapsamda bölgede halen 2 bin 26 çadırlı konteyner okulun öğrencilere hizmet vermeye devam ettiğini vurguladı. .

Özer, öğrencilerin eğitime ulaşmasında ilk hamlelerden biri olan Mehmetçik Okulları’nın önemine de değindi.

“45 bin öğretmenin atamasında süreç başladı”

Milli Eğitim Bakanı Özer, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı 45 bin yeni öğretmen atamasının son yıllarda bir kereye mahsus yapılan en yüksek öğretmen ataması olduğunu vurgulayarak, “Süreci başlattık, inşallah bu öğretmenlerin çoğu ülkemize kavuşur. Bölgede öğretmen ihtiyacı var, burayı tekrar ayağa kaldıralım, orayı kullanacağız” dedi. söz konusu.

Bakanlığın ilk kez 5 bine yakın sözleşmeli personel alımı yapacağını belirten Özer, “4 bin 250 büro elemanı, 100 mühendis, 500 hemşire, 125 diyetisyen ve 25 avukat alımı yapılacak. Bununla ilgili süreç de başladı. İnşallah nisan ayında bu süreç son bulacak.Bölgemizin, Hatay, Malatya, Adıyaman, Kahramanmaraş ve bölge illerimizin ihtiyacını karşılamak için kullanacağız inşallah işçi yüklü.” dedi.

Deprem bölgesinde 500 adet sabit çelik konstrüksiyonlu prefabrik okul

Bölgedeki eğitim yatırımlarına bir yenisinin daha ekleneceğini belirten Özer, şöyle devam etti:

“6 Şubat depremi öncesi bölgede yaklaşık 39 milyar dolarlık eğitim yatırımımız vardı. Bunu hem mevcut yatırımları hem de depremdeki durumu göz önünde bulundurarak, yeni ihtiyaçları ön planda tutarak ve bu süreci Genel Müdürlüğümüzle revize ederek yaptık. İnşaat ve Emlak, valilerimiz ve ilçe milli eğitim müdürlerimiz toplam yaklaşık 40 milyar dolarla yatırımı hızla bölgeye aktarmaya başladılar.Okulların,öğretmen evlerinin,uygulama otellerinin,tüm binaların ihtiyacı inşallah lojistik destek sağlayan, buradaki müştemilatlar hızla ortadan kalkacaktır.Yine bu 40 milyarlık yatırıma ek olarak bölgede 500 adet sabit çelik konstrüksiyon prefabrik okul yapılması için yatırım bütçemiz, Cumhurbaşkanlığı Stratejisi ve Bütçesi Başkanlığımızca onaylanmıştır. İnşallah 4 ay içerisinde bu 500 prefabrik okulu bölgeye kazandırmak için elimizden geleni yapacağız.”

Başka illere sevk edilen 11 bin 64 öğrenci bölgeye döndü

Bakanlık olarak deprem bölgesindeki öğrencilerin başka illere gitmeleri için her türlü kolaylığı sağladıklarını hatırlatan Özer, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Şu ana kadar 71 ilde 254 bin öğrencimiz eğitimine devam ediyor. Bakanlık olarak bu öğrencilerin tüm kitaplarını ve yardımcı kaynaklarını yeniden bastık, tüm kırtasiye ihtiyaçlarını karşılamak için her türlü eki sağladık. Hayırlı olsun” Bununla ilgili olan şu ki, bölgeye ilk kez bu transferi alan öğrenciler prestijiyle bugün 11.064 öğrenci, bölgede hayatın normalleşmesini ve okulların açılmasını gördükten sonra bölgeye geri dönmeye başladı. Daha önce başka illere de transfer olmuşlardı. Normalleştirirsek bölgenin normalleşmesine en büyük katkıyı yapmış olacağımıza inanıyorum.”

haberniksar.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu