Yozgat Büyüknefes Köylüleri Tavium Antik Kenti Kazılarının Başlamasını İstiyor
SEYFİ ÇELİKKAYA
YozgatBüyüknefes köylüleri, Frigler, Hititler, Romalılar ve Bizanslılar gibi birçok uygarlığa ev sahipliği yapan Tavium Antik Kenti’nin kalıntılarının gün yüzüne çıkarılmasını istiyor. YozgatMerkez Büyük Nefes Köyü Muhtarı Mustafa Akyol, “Resmi Gazete’de yayımlanmasına rağmen köyümüzde resmi kazı başlatılmadı. 5 yıldır yapılacak ama hala yapmaya çalışıyorlar. ama yapılmıyor.”
YozgatBüyüknefes’in Büyüknefes köyünde Galatların başkenti Tavium antik kentinin kalıntılarının bulunduğu alan, antik kentin birçok bölümünün yıllar önce çeşme gibi yapılarda kullanılması nedeniyle bir açık hava müzesini andırıyor. , okullar, ahırlar, duvarlar ve mezarlıklar.
SİSTEMİK BİR ÇALIŞMA YAPILMADI
Açık hava müzesini andıran görüntüsüyle dikkat çeken köy ve çevresinde yapılan yüzey araştırmaları sonucunda, Galatlar’ın başkenti olduğu iddia edilen ve Galatların ataları olduğu iddia edilen Tavium Antik Kenti kalıntılarının bulunduğu köy ve çevresinde yapılan yüzey araştırmaları sonucunda, Almanların, M.Ö. 2000’li yıllarda yerleştikleri bölgenin Frigler, Hititler, Romalılar ve Bizanslılar gibi birçok uygarlığa ev sahipliği yaptığı belirlendi. Yozgat Bozok Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi bünyesinde 2010 yılında kurulan ve 2017-2018 yılında öğrenci kabul etmeye başlayan Arkeoloji Bölümü akademisyenleri ve öğrencileri tarafından iki yıl süren periyodik yüzey araştırmaları sonucunda değerli veriler elde edildi. akademik yıl. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün izniyle Bozok Üniversitesi adına Yozgat genelinde ‘Klasik Dönem, Roma Dönemi ve Bizans’ dönemlerine yönelik yüzey araştırmaları gerçekleştirilen yüzey araştırmalarında, Yozgat’ın ilçesi hatırlatıldı. Prehistorik dönemden Cumhuriyet dönemine kadar kesintisiz bir tarihsel yerleşim görmüştür. .
GALATİLERİN BAŞKENTİ
Yozgat il merkezine 40 kilometre uzaklıktaki Büyüknefes Köyü’nde bulunan Tavium antik kenti alanında yapılan yüzey araştırması ve kazılarda Hitit ve Frig yerleşimlerinin izleri görülse de asıl yerleşimin 2000-2000 yılları arasında olduğu belirlendi. 3. yüzyıl ve M.Ö. 1. yüzyıl Galatlar zamanında. Antik kent kalıntılarının yer aldığı Büyüknefes ve çevresindeki birçok köyde yapılan yüzey araştırmalarıyla 20’ye yakın yerleşim alanını kapsayan geniş bir alanda tarihin izleri tespit edildi. Araştırma sonucunda Bizans dönemine ait çok sayıda seramik modül, sütun sloganı ve tamburu, mezar stelleri, yazıtlı mezarlar ve çok sayıda mimari kesite rastlandı. Geniş bir alanda yapılan çalışmalar sonucunda Kalkolitik Çağ’dan İslam Dönemi’ne kadar yerleşim izleri bulunmuştur.
“KÖYÜMÜZDE KAYIT YAPILIYOR”
Yozgat Merkez Büyüknefes Köyü Muhtarı Mustafa Akyol, “Köyümüz Tavium Antik Kenti olduğundan kaçak kazıklar yapılıyor.”
“Resmi Gazete’de yayımlanmasına rağmen köyümüzde resmi kazı başlamadı. Yozgat Bozok Üniversitesi Savaş (Altun) Bey başlayacaktı. Ayrıca bir İngiliz ekibi de başlayacaktı. Henüz başlamadı. 5 yıldır yapılıyor, hala çalışılıyor ama yapılmıyor. 10 yıl önce arazide bulunan eski tarihi alan “Eski muhtarımız sağ olsun eski muhtarımız taşları getirip açtırdı” -burada hava müzesi yapıldı. İnsanlar gelip ziyaret ediyor. Kalelerimiz, lahitlerimiz, mozaiklerimiz duruyor ama bir türlü kazı yapılamadı.”
Köy halkından Yaşar Karakoç, “Burada kazı yapacaklardı. Altında tiyatro vardı ama çok derindi. Ondan sonra çıkmadılar. Buradan bir heykel çıktı, bir heykel çıktı” dedi. kadın heykeli. Yozgat Müze Müdürlüğü onu alıp gitti. İki kale var, biri bu tarafta küçük bir kale, diğeri ise “Diğer tarafta büyük bir kale var” dedi.