Efes Selçuk’a Gelen Depremzedelere Psikolojik Destek
Efes Selçuk Belediyesi Kadın Dayanışma ve Tezahürsüz Yaşam Merkezi, deprem sonrası kente gelen vatandaşlara manevi danışmanlık hizmeti veriyor. Depremden etkilenen vatandaşlar için psikologlar tarafından gerçekleştirilen konut ziyaretlerinde, vatandaşların deneyimlerini paylaşmaları sağlanarak psikolojik ilk yardım pekiştirmesi sağlanmaktadır.
Psikolog Birgül Gönül ve Psikolog Özgül Karaalioğlu, depremin ardından Efes Selçuk’a gelen vatandaşlar için Yavuz Efes Selçuk Belediyesi Kadın Dayanışma ve Manisiz Yaşam Merkezi bünyesinde düzenlenen manevi danışmanlık hizmeti hakkında bilgi verdi.
Psikolog Birgül Gönül, deprem bölgesinden gelen bireylerde rutinlerinin bozulması nedeniyle belirsizlik duygusunun ön plana çıktığını belirterek; “Bu aşamada onlara iman âleminde olduklarını gösteriyoruz. Onlara yaşadıklarını ve bunlarla nasıl başa çıkabildiklerini hatırlatıyoruz. Rutinlerini burada da sürdürebilmeleri açısından neler yapabileceklerinden bahsediyoruz. Okula gidecek çocukların tespiti yapılıp, okula gitmeleri sağlanacak diyoruz. Tıpkı kendi evlerinde olduğu gibi yemek yapmak, çamaşır yıkamak, alışverişe gitmek gibi aktivitelerle ruh sağlıklarını artıracakları için bu aktivitelerin gerçekleştirilmesi konusunda onlarla sohbet ediyoruz.”
Psikolog Özgül Karaalioğlu Yavuz da ruhsal pekiştirme sürecinin beyin sarsıntısından etkilenen bireylerin hayatlarını düzenlemeye yönelik olduğunu belirterek; “Önce telefonla görüştüğümüz aileleri iki üç hafta takip edeceğiz. Afet bölgesinden gelen çocuklarımızı okula devamları için Milli Eğitim Müdürlüğü’ne yönlendiriyoruz. Sağlık sorunları varsa sağlık kuruluşlarına yönlendiriyoruz. Tam zamanında, çocuklarımız için atölye çalışmaları planlayacağız. Anne ve çocukların ortada olacağı küme terapi etkinlikleri düzenlemeyi planlıyoruz. Ziyaret ettiğimiz ailelerden bu süreçte bireysel terapi yerine grup çalışması isteği var.”
Deprem sonrası Efes Selçuk’a gelen depremzedeler, psikolojik danışma hizmetlerinden yararlanmak için SELBİM (444 8 892) veya Efes Selçuk Belediyesi Kadın Dayanışma ve Tezahürsüz Yaşam Merkezi’ne (0232 892 27 35) başvurabilecek.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı