Yaşam

Uluslararası Dijital Çağda Hukuk Sempozyumu İKÇÜ’de

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Hukuk Fakültesi tarafından düzenlenen “Dijital Çağda Uluslararası Hukuk Sempozyumu” Çiğli Merkez Yerleşkesi’nde düzenlenen açılış töreniyle başladı.

Hibrit olarak düzenlenen sempozyuma, 3’ü yurt dışından olmak üzere çeşitli üniversitelerden araştırmacılar ve Türkiye Barolar Birliği’ne (TBB) bağlı barolardan avukatlar yoğun ilgi gösterdi. Sempozyumun resmi açılışına Adalet Kurulu Başkanı Oktay Tabur, İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse, İstanbul Kültür Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Hanife Öztürk Akkartal, Okan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Koçak, Büyükşehir Belediyesi Hukuk Müşaviri Av. Ayşim Kelebek Kılıçaslan, Çiğli Belediyesi Başkan Yardımcısı Tülin Koç, Rektör Yardımcıları Prof. Kerem Batır, DEÜ Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Refik Korkusuz ile çok sayıda konuk akademisyen ve öğrenci katıldı.

Yeni Medya Sistemden Kaçışın Yeni Kanalı

Hukuk Fakültesi’nin ilk bilimsel etkinliğine İKÇÜ olarak ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti paylaşan Rektör Prof. Dr. Saffet Köse, dijital çağın sistem yapısını entegrasyon veya hibritleşme şeklinde tanımlayarak; Hukuki bilgilere ulaşmanın hızı, kapsamı ve yönteminin de değiştiğini söyledi. Dijital hukuk kültürünün geliştirilmesinin tüm dünya için bir zorunluluk haline geldiğine işaret eden Rektör Prof. Dijitalleşme elbette birçok hukuki sorunu da beraberinde getirdi. Dijital ekonomi, dijital kimlik, elektronik kişi gibi kavramların her biri, hukuka dijital bir yaklaşım gerektirmektedir. Başlı başına bir düzensizlik alanı olarak ortaya çıkan yeni medya, sistemden kaçış için yeni bir mecra olarak karşımıza çıkmaktadır.

Arama Motorları Avukatların Yerini Aldı

Hukuka uygun karar için yeni medya aracılığıyla yürütülen kampanyalarla kararların değiştirilebildiğinin görüldüğünü belirten Rektör Prof. Sonuç olarak, yanlış ve yanıltıcı bilgiler hızla taraftar bulur. prof. Köse, “Çünkü kontrolsüz iktidar iktidar değildir, özgürlük ve adalet, bilgi ve bireysel haklar, habere erişim özgürlüğü ve kamu yararı arasında istikrara ihtiyaç olduğunu görüyoruz. Hukukun dijital boyutunda üzerinde durulması gereken konuların başında telif hakları, patentler ve ezoterik bilgiler sayılabilir. İşletmelerin markaları, fikri ve sınai hakları en sık sorulan konulardır. Kişisel veya kurumsal iftira, prestij suikastı, veri koruma, rekabet hukuku, kişilik hakları, veri toplama ve koruma, dijital dünyada mülkiyet gibi konularda sempozyumdan değerli çıktılar elde edilecek.

Eski Protokol Kuralları Terk Edildi

Okan Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mustafa Koçak, yeni kurulan bir hukuk fakültesinin böylesine hayati bir konuyu ele almasının heyecan verici bir gelişme olduğunu söyleyerek tebriklerini paylaştı. Dijital dönüşümün hukuk alanına da değerli etkileri olduğunu belirten Rektör Prof.Dr. Mustafa Koçak, “Değişen sosyal, ekonomik ve teknolojik kurallara uyum sağlamak için hukukun sürekli bir değişim halinde olması gerekir. Bir kamu hukukçusu olarak bu koşullarda demokrasiyi yeniden tanımlamamız gerektiğini söylemek isterim. Amerikalı liderler her konuda Twitter’da yanıt veriyor. Eski protokol kuralları artık bir kenara bırakılmıştır. Günümüz dünyasında her türlü bilgi, süreç; teknolojik araçlar tarafından gizlenen bilgisayar, akıllı telefon, tablet vb. Bu kadar yeni konularla hazırlanan bu sempozyum beni çok heyecanlandırdı. Programda kamu ve özel hukuku alanında 37 oturumun yer alması ve 160’tan fazla katılımcının yer alması, bu büyüklükte sempozyumlar düzenlemenin kolay olmadığını, büyük ve çalışkan bir organizasyon olduğunu göstermektedir. Böyle bir düzenlemeyi hazırlayan rektörü, hukuk fakültesi dekanını ve arkadaşlarımızı tebrik ediyorum.”

Yapay Zeka Yakında İddianame Yazacak

İstanbul Kültür Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Hanife Öztürk Akkartal, İKÇÜ’nün yeni kurulmuş bir üniversite olmasına rağmen hızla gelişmeye devam ettiğine dikkat çekerek, keyifli bir kampüs yapısı gözlemlediğini söyledi. İstanbul Kültür Üniversitesi olarak İKÇÜ ve yeni açılan hukuk fakültesinin her zaman yanlarında olacağını söyledi. Sempozyumun son derece değerli konulara yer verdiğine değinen Rektör Prof.Dr. Akkartal, “Pandemi ile hayatımıza daha hızlı giren dijital gelişmelere baktığımızda bu alanda üzerinde çalışılması gereken birçok konu olduğunu görüyoruz. Yakında yapay zeka muhtemelen iddianameleri yazacak, muhtemelen yapay zeka şeklinde hakimler oluşacak. İşin içinde bir kadro olduğunu biliyoruz, tabii ki bazı riskler var. Alışılmadık bir alandayız. Ben şirketlerle uğraşan bir ticaret avukatıyım. Metaverse’nin ne olduğu tam olarak bilinmese de bir şeyler yatırılır, bir şeyler alınır. Değerli çıktıların elde edileceği bu sempozyum vesilesiyle hem rektörümüze, hem dekanımıza, akademik kadromuza ve emeği geçen herkese teşekkürlerimi ve tebriklerimi sunuyorum.”

Bu Başlıkta Yapılan En Kapsamlı Sempozyum

Dekan Prof.Dr. Kerem Batır, dijitalleşmenin kamu ve özel hukuk alanlarına etkilerinin olumlu ve olumsuz yönleriyle inceleneceğini belirtti. İKÇÜ olarak bu sorumluluğun bilinciyle hareket ettiklerini belirten Dekan Prof. yabancı üniversiteler de dahil olmak üzere farklı barolardan yüz yüze ve online olarak senkronize bir şekilde üniversitemize ait olacaktır. Kelam konusunda yapılan çalışma; Ayrıca dijitalleşmenin hukuk ve bilimin diğer alanlarına etkileri ile ilgili etkinliklerin duyurulabileceği bir yer hazırlayacaktır. Bu düzenlemenin gerçekleşmesinde emeği geçen tüm çalışanlarımıza, bildiri sunarak bu alana katkı sağlayan ve dinleyici olarak bizleri yalnız bırakmayan katılımcılarımıza en içten teşekkürlerimi sunuyorum.”

Akademiye Değerli Misyon

Dijitalleşmenin hukuk olgusunu baştan yarattığını belirten Dekan Prof. . prof. Dr. daha da artırmışlardır. Normlar ve kurallar oluşturmuş olan hukuk bilimi, dijitalleşmenin gerektirdiği gelişimi yakalarken; Dijitalleşmenin getirdiği yeni ve bilinmez dünyanın kapılarını aralayabilmeleri, uygulayıcılarının sağlam bir hukuk altyapısına sahip olmalarına bağlıdır. Özellikle akademik kültürün taşıyıcısı olan üniversitelerimiz, gelişim ve değişimin öncüsü olma misyonunu yerine getirmelidir.

Protokol konuşmalarının ardından açılış oturumunu İstanbul Kültür Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Prof. Dr. Hanife Öztürk Akkartal moderatörlüğünde gerçekleştirdi.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu