Uşak’ın Külköy’ünde Dokuma Tezgahları Tarihe Geçiyor
Uşak’ın Karahallı ilçesinde yaklaşık 700 kişinin yaşadığı Külköy’de daha önce tüm konutların altında olan dokuma tezgâhları tarihe karışıyor. Dokumacılık mesleğinin son temsilcileri, dokumacılığı yaşatmak için çabalıyor.
Bir zamanlar her evin altından tezgâh çıngırağının yükseldiği Karahallı ilçesi ve köylerinde dokuma tezgâhı sayısı yok denecek kadar azaldı.
Karahallı’nın Külköy ilçesinde dokuma işçisi olan İlcan Üre, 1990 ve 2003 Körfez krizinden sonra dokuma tezgâhından para kazanan ilçe halkının İstanbul başta olmak üzere ilçe ve köylerini terk ederek yatırım yaptığını belirtti. diğer şubelerde ise konutların altında dokuma tezgahı olayının yok denecek kadar az olduğunu belirtti. Üre, “Liseyi köyümde bitirdikten sonra 20 yıl dokuma tezgâhlarının başına geçtim. Eskiden köyümüzde her hanenin altında yüzlerce dokuma tezgâhı bulunurdu. Şimdi bir avuç tezgâh kaldı. OSB olunca Karahallı ilçemizde yapıldı köylülerimiz dokuma tezgâhlarını oraya taşımış köyümüzde mesken kalmayacak sanıyorum tezgâhlarımızda genellikle çarşaf ve cep dediğimiz astar kumaşı dokunmaktadır. , Tezgâhlarda dokuduğumuz kumaşlarla iyi paralar kazanırdık.Şimdi ekmek aslanın ağzından midesine gitti.Ordan çıkarmaya çalışıyoruz.Bizim dokuduğumuz kumaşların piyasası güzel.Ama Maliyet çok yükseldi” dedi.Elektrik fiyatları çok arttı. Diğer girdi maliyetleri arttı” dedi.
Mesleklerinin sorunlarına değinen Üre, “Pakistan, Hindistan gibi ülkeler bu bölgelerden çok sayıda dokuma tezgâhı alıp kendi ülkelerinde işletmeye başladılar. Orada üretim arttı. Bizimkinin yarı fiyatına üretim yapıyorlar.
Ürettiğimiz malları pazarladığımız İstanbul ve diğer dokuma pazarları, eserleri oradan almaya başladı. Çünkü 10 TL’ye mal ettiğimiz dokuma ürünü adını verdiğim ülkeler 5-6 TL’ye mal oluyor. Rekabet etmemiz imkansız hale geliyor. Bizden sonra gelecek nesillerin bu mesleği devam ettireceğine inanmıyorum. Heveslenen kimse yok. Çünkü bu meslek ağır personel gerektirir. Hafta sonu tatili yoktur. Birden fazla iş üretmek için 24 saat çalışmak zorundayız. Bu nedenle dokumacılık mesleğinin son nesil temsilcileriyiz” dedi.